Reptes pendents de la direcció escolar – DEBAT amb forces polítiques

Reptes pendents de la direcció escolar                 presentació del debat

Debat electoral al Cercle d’Economia sobre la direcció escolar

El 22 de setembre AXIA va reunir les set forces polítiques amb representació al Parlament (Irene Rigau (Junts pel Sí); Dolors Rius (PSC); Carmen García Cuevas (PP); Martí Barberà (Unió); Marina Subirats (CSQEP); Sònia Sierra (C’s), i Jordi Martí i Font (CUP)) per debatre sobre la direcció de centres, en la línia del document de 14 punts que AXIA va fer públic el juny passat. Uns 150 assistents van omplir la sala, majoritàriament directius i exdirectius de centres docents,  públics i privats, a més d’inspectors i càrrecs i excàrrecs de l’administració educativa. El debat va ser moderat per la periodista Milagros Pérez Oliva.  

Al llarg de la sessió, va planar un acord sobre la paraula autonomia, però no en el seu significat. De manera majoritària va semblar desprendre’s tanmateix que s’han produït alguns passos sòlids cap a una direcció escolar professional.

En el debat es va manifestar l’eix esquerra/centre/dreta. Així, la CUP i en bona mesura CSQEP van expressar dubtes sobre les bondats de la LEC: consolidació d’una doble xarxa, pèrdua de democràcia en els centres, perill de clientelisme contra els drets dels treballadors… Aquest eix es va decantar per opinar que la professionalització directiva segresta bastant o molt les facultats del Claustre, el qual ha de recuperar, entre altres, la potestat de seleccionar el director. També es van exposar dubtes (CSQRP) i  retrets (CUP) sobre les retribucions directives extra.

Alhora, es va manifestar un eix nacional, ja que PP i C’s van demanar la supremacia de la llei espanyola, la LOMCE o la que sigui, per garantir qualitat, èxit i reconeixement del professorat.

Els grups de JPS, PSC i Unió van defensar la LEC, tot matisant-ne el desplegament massa lent o inevitablement lent per la crisi, sempre dient que la direcció professional és més garantia de drets i capacitat de ser referent d’un projecte que no pas causa de greuges. JPS va obrir el tema del marc d’un nou Estat, amb possibilitats de canvis estructurals més forts. Unió, però, va fer palesos temors per possibles pactes antiLEC en un nou estat. El PSC va reclamar recuperar  elements de la LOE suprimits per la LOMCE, com ara la composició més equilibrada de les comissions de selecció.   

CRÒNICA DE L’ACTE 4935323-adjuntar-3d-icono-ilustracion-vectorial

VIDEO DE L’ACTE: icono-video}